Asukasyhdistystoiminta oman alueen hyvinvoinnin lähteenä

29.2.2016

Asukasyhdistystoiminta on vapaaehtoistyötä oman asuinalueen ja naapuruston parhaaksi, sen kautta voi myös löytää uuden näkökulman omaan lähiympäristöönsä

Lähdin asukasyhdistystoimintaan muutama vuosi sitten vaikka olen asunut samassa kaupunginosassa jo vuodesta 1989 - siis vuosikymmeniä. Toimintaan lähdin siksi, että minua kiinnosti asuinympäristöni  Konala - lähiö Helsingissä. Naapurustossani oli toisen ja kolmannen polven konalalaisia, joiden vanhemmat olivat rakentaneet talonsa Konalan pelloille 1950-luvulla, jolloin alueella ei edes kunnon teitä. Osa taas on muuttanut lähivuosina.  Minäkin olen ehtinyt nähdä suuren muutoksen pilkottavan kotipihalleni asti, kun lähipellot  on rakennettu täyteen kerrostaloja.

On tärkeää, että alueen asukkaita kuullaan muutoksia suunniteltaessa ja asuinaluetta rakennettaessa. On tärkeää, että asukkaat tuntevat oman alueensa ja naapurustonsa. Silloin alueen siisteys ja turvallisuus saa aivan uuden ulottuvuuden. Jokainen haluaa pitää huolta omastaan ja etsii naapurustonsa parasta. On paljon mukavampi asua alueella, joka tuntuu tutulta ja turvalliselta. Se on myös tärkeää lapsillemme ja antaa heille hyvän pohjan kasvaa ja juurtua - tuntea, että en jostakin kotoisin.

Asukasyhdistyksessä toimiessa pääsee omalta osaltaan vaikuttamaan ja tutustumaan alueensa asioihin ja asukkaisiin - me olemme erilaisia, mutta meitä yhdistää asuminen samalla alueella ja alueen hyväksi toiminen, yhteiset tapahtumat ja kiinnostus alueen tulevaisuuden rakentamiseen.

Toimiessaan oman alueensa hyväksi, saattaa huomata monessa kohdin, että ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Lähistöltä voi löytyä hyvä ravintola ja kävelyetäisyydellä on kauppoja, joissa onkin yllättävän hyvä valikoima. Kotipihalta tai omasta lähiöstä voi löytää uskomattoman kauniita maisemiakin. Sen huomasin eräänä helmikuisena iltana, kun katsoin keittiön ikkunasta auringonlaskua.