Talkoissa yhteisöllisyys kukoistaa ja me-henki lisääntyy

8.5.2021

Keväiset siivoustalkoot ovat hieno perinne - huvi ja hyöty yhdistyvät. Yhdessä tekeminen ja kohtaaminen on tärkeää etenkin pitkän koronakauden loppuvaiheessa.

Erilaiset piha- ja siivoustalkoot ovat kevään merkki. Konala-Seuran ja paikallisten fb-aktiivien järjestimme 2-päiväiset siivoustalkoot Konalan alueella. Oli ilahduttavaa miten moni lähti mukaan kaupungin järjestämän roskapussin ja pihtien kanssa ja tuli roskasäkkien ja isompien löytöjen kanssa takaisin. Tuntui tosi hienolta, kun ihmiset olivat iloisia ja tyytyväisiä hyvästä työstä. Perheet lapsineen olivat liikkeellä. Lapset pääsivät lähimetsään seikkailulle ja aarteenetsintään, vaunujen kanssa liikkuvia ohjattiin puistoalueille ja iäkkäämpiä lähipoluille.

Ensimmäisen päivän jälkeen tuli jo niin paljon roskia, että olimme jo vähän huolissamme, riittääkö seuraavalle mitään. Yllättäen löytyi vielä roskaisia paikkoja. Roskat myös yllättivät: suunnaton määrä tupakantumppeja eri vuosilta ja vuosikymmeniltä oli yleisin roska. Autonosia akusta lähtien, maalattuja kuormalavoja, linnunpönttö, tekofiikuksen runko, työtuolin runko ja kauniisti ruostunut, seinään kiinnitettävä valurautalavuaari, joka olikin varsinainen aarre. Sille löytyi uusi koti ja siitä olin hyvin iloinen, niin kaunis esine se oli.

Talkoot ovat jotain niin suomalaista ja hienoa, että sitä kannattaa vaalia. Osallistujien kasvoilla näkyi ilo ja hyvä mieli, moni pääsi keskustelmaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Korona-aikana tällainen yhteistyö ja yhteenkuuluvuus on entistä tärkeämpää - me yhdessä. Tuli syvästi sellainen tunne, että on tärkeää tehdä asioita yhdessä, olla samassa joukkueessa - selviytyä positiivisuudella eteenpäin.