Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä

22.9.2012

Viime päivinä olen tavannut toritapahtumissa ja työssäni useita omaishoitajia ja keskustellut heidän kanssaan omaishoitajan arjesta ja työn vaativuudesta. Useimmat omaishoitajat ovat iäkkäiden muistisairaiden puolisoita, jotka itsekin ovat entineet jo olla hyvän aikaa eläkkeellä. 

Omaishoitaja tekee työtä vuorotta 24/7 ilman lakisääteisiä taukoja. 

Osa ei raaski pitää edes heille kuuluvia kuukausittaisia kolmea lomapäivää, koska puolison vieminen lyhytaikaishoitoon on liian rasittavaa. Liian usein omaishoitajan voimat kuluvat uupumukseen asti ennen kuin hänen tilanteensa ymmärretään.  Liian usein kuitenkin päädytään tilanteeseen, jossa omaishoitaja ei näe enää muuta vaihtoehtoa kuin läheisensä laitoshoitoon sijoittamisen.

 

Omaishoitajan virkistykseen, lepoon ja oman terveydenhoitamiseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.  Osa omaishoitajista on täysin sidottu hoidettavaansa, he saattavat vain esim pikaisesti käydä kaupassa sillä aikaa, kun hoidettava on päivälevolla. Usein esimerkiksi muistisairaan omaishoitajana toimiminen on myös psyykkisesti erittäin kuormittavaa. Sairauden aiheuttamiin psyyken ja luonteenmuutoksiin on vaikea sopeutua, ja oma puoliso saattaa muuttua sairauden myötä persoonaltaan täysin erilaiseksi ja käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti. Kaikki tämä tekee työstä entistä raskaampaa.  Usein omat ystävätkin saattavat kaikota, kun mahdollisuutta ja aikaa ystävyyssuhteiden hoitamiseen ei yksinkertaisesti ole. 

 

Tapasin myös vanhuksia, joiden omahoitajuus oli jo päättynyt puolison kuolemaan.  Usein vasta puolison poistuttua, he olivat ymmärtäneet, kuinka raskaan taakan alla he ovat olleet vuosia.  Monelle puolison poismeno on ollut myös helpotus ja he ovat voineet katsoa kiitollisena taaksejäänyttä aikaa. Vihdoinkin heillä on aikaa huolehtia omasta terveydestään ja mahdollisuus tavata ystäviä ja sukulaisia. 

 

Meidän tulee pitää parempaa huolta omaishoitajista ja heidän arvokasta työtään tulee tukea. Myös omaishoidontuen verotuksesta tulisi luopua. Jokaisen kannattaa myös katsoa ympärilleen, lähin omaishoitaja voi löytyä jo naapurustosta. Voisinko ehkä tehdä jonkin pienen palveluksen hänelle.  Usein jo ystävällinen kuulumisten vaihtokin saattaa olla merkityksekäs.