Koronaa toista vuotta: milloin voitto Covid 19- viruksesta

29.1.2021

Koronapandemia on pysynyt otsikoissa ja jokapäiväisessä elämässämme kohta toista vuotta - eikä vieläkään ole varmuutta lopusta.

Koronapandemia on pitänyt maailmaa otteessaan toista vuotta. Juuri kun olemme saavuttamassa tässä kissa-hiiri -leikissä yliotteen, tuleekin uusi takaisku. Ensimmäisestä aallosta selvisimme kesän suvantovaiheeseen ja saimme vähän hengähtää. Kunnes tuli uusi aalto, rokote ei ehtinyt katkaista kilpajuoksua. Rokotusten alkaessa maailmalla, alkoi kiiriä tietoa villivirusta tarttuvammista variaatioista. Ja sitten EU-maihin odotetut rokotteet menivätkin muualle.

Korona on opettanut meitä paljon: tiede, tutkimus, rokotekehitys on mennyt hurjaa vauhtia eteenpäin. Varautuminen pandemiaan on saanut ihan uudet mittasuhteet. Välillä on tuntunut, että Covid 19 pitää meitä pilkkanaan, niin nopeasti tilanteet ovat muuttuneet. Olemme oppineet yskimään oikein, pitämään turvaväliä, pysymään pienenkin nuhan takia kotona, käyttämään erilaisia maskeja, pysymään etätöissä, eristäneet vanhukset, ulkoilemaan, samoilemaan metsissä, tutustumaan tartuntatautilakiin, kuuntelemaan STM:n, THL:n ja hallituksen ohjeita sekä koronakoordinaatiotyöryhmän suosituksia. Aiemmin moisille ei ole tarvinnut ajatusta uhrata.

Yllättävän monista kansalaisista on tullut yhtäkkiä rokotekehitysasiantuntijoita, jotka tietävät, että näin nopeasti kehitetty rokote ei voi olla turvallinen, RNA-tekniikka on epäilyttävää ja sen takia ei voi ottaa rokotetta, jonka vaikutusmekanismi ei ole täysin tiedossa. Vaikka tiedemiehet ovat selittäneet, että lupaprosessia on nopeutettu ja rokotteen vaikutusmekanismia on avattu.

Rokotevastaisuus on nyt kuitenkin vaientunut, kun puheenaiheen on korvannut rokotteen saatavuusongelmat. Nyt käymme kilpajuoksua siitä, kuka saa rokotteet nopeiten, saaadaanko kaikki suomalaiset rokotettua ennen juhannusta vai meneekö kenties vuoden loppuun asti.

Olemme kuitenkin loppusuoralla - toiveikkuutta pitävät yllä matkatoimistot, jotka myyvät lomamatkoja - tosin peruutusturvalla. Vähän tuntuu siltä, että muukin toimintamme harrrastukset, liike-elämä, talous, menee jonkinlaisella peruutusturvalla. Velkaaon otettu, saatu ja otetaan lisää - maksajasta ei tietoa. Elämme tätä päivää: Covid 19 -virukset : villit ja variaatiot, hengittävät nikaan, mutta kohta menemme ohi ja nujerramme ne.

Ja kun seuraava pandemia tulee, olemme valmiina. Meitä ei enää yllätetä huoltovarmuusvaraston viikon käyttöön riittävillä, vanhentuneilla maskeilla. Olemme varautuneet driwe in- näytteenottoon alta aikayksikön, tunnistamme virukset ja vanhalla RNA-tekniikalla teemme rokotteita nopeasti kaikille. Pysymme kotona etätöissä verkkareissa hetken ja sitten palaamme ihmisten ilmoille voittajina.