Politiittinen kielenkäyttö muuttunut

14.3.2021

Politiikan kieli on muuttunut kovaksi - missä arvostus, hyvät tavat. Veikö some ne jo mennessään?

Jokainen meistä on huomannut, miten kovaa ja karkeaa poliittinen ilmaisu etenkin somessa on. Otsikoista tehdään vielä sisältöä raflaavampia - esille halutaan hinnalla millä hyvänsä. Somessa saa helpoiten näkyvyyttä räikeillä ylilyönneillä ja toisten pilkkaamisella. On niin helppoa piiloutua veitsenterävien kommenttien taakse ja antaa niiden osua vastapuoleen tai kanssakulkijaan. Oma etu menee joskus kaiken edelle. Surullista.

Toki lukijat, seuraajat ja kannattajat ovat avainasemassa. He valitsevat viime kädessä ketä seuraavat ja kannattavat. Politiikassa kuitenkin harvoin saa todellisia tuloksia jatkamalla toisten mustamaalaamista - vaikka sillä olisi alunperin saanutkin hyvin ääniä.  Yhteisiä asioita hoidetaan viime kädessä yhteistyössä - se taito olisi hyvä oppia ajoissa, ellei sellaista sattuisi olemaan luonnostaan.

Tämänkertaiset kuntavaalit ovat ensimmäiset todelliset somevaalit. Toivoa sopii, että somekäyttäytyminen ei ainakaan sitä kautta leviä valtuustoihin. Hyvät tavat, toisten kunnioittaminen ja kuunteleminen ovat aina olleet tärkeitä käyttäytymismalleja niin työelämässä kuin politiikassakin. Täytyy luottaa äänestäjiin: he viime kädessä päättävät, kenet he valtuuttavat itseään edustamaan.