Digitalisaatio ja ikäihmisten IT-taidot

6.5.2021

Yhteiskunta digitalisoituu hurjaa vauhtia, ikäihmisten on vaikea pysyä mukana - uhkana syrjäytyminen

Keskuudessamme on satojen tuhansien ikäihmisten joukko, jotka ovat vaikeuksissa ihan tavallisten peruspalvelujen saamisessa. Pankit ovat jo kauan sitten siirtyneet kortteihin ja nettipankkipalveluihin seteleiden ja kolikoiden maailmasta. Paperilaskusta pitää maksaa erillismaksu ja raha ei oikein tahdo kelvata maksuvälineenä joka paikkaan. Rahan käsittely on viimeistään korona-aikana muuttunut terveysriskiksi.

Terveyspalvelut ovat kovaa vauhtia digitalisoituneet. Kaikki mahdollinen hoidetaan etänä. Digipalveluille annetaan vain kotoisia nimiä: Maisa, Otto, Liisa, mutta tosia-asiassa ihminen on kaukana. Onneksi chatti opastaa. Terveydenhuollon palveluihin pääsy edellyttää tunnistautumista esim pankkitunnusten kautta.

Puhelimellakin voi jonnekin vielä yrittää soittaa, saa näppäillä erilaisia numeroita ja kuunnella jonotusmusiikkia. Jonkinlainen älypuhelin pitäisi olla. Onneksi niissä on mukana kahdeksalla kielellä virsikirjan kokoiset oppaat, jotka on painettu pienellä, vaaleanharmaalla fontilla. Voi, kun näkisi jotain. Sitten pitäisi ymmärtää.

Lasten ja lastenlasten on tärkeää olla yhteydessä isovanhempiin ja opastaa heitä älylaitteiden käytössä. Molemmat hyötyvät ja saavat luontevaa yhdessä oloa. Kirjastoissa on ikäihmisten digitaito-ohjaajia. Palveluja saisi olla enemmänkin, etenkin kaupungin ja vapaaehtoistoimijoiden järjestämänä. Pidetään huolta ikäihmisistä - ei jätetä ketään digitaitojen ulottumattomiin