Oikea-aikaisuus pätee monessa asiassa

30.5.2021

Terveydenhuollossa oikea-aikaisuus on ehdottoman tärkeää. Sairaudet pitää pyrkiä ennaltaehkäisemaan tai ainakin hoitamaan mahdollisimman varhain. Samaa lainalaisuus pätee myös puutarhanhoidossa.

Tuntuu välillä, että todella monessa asiassa on kyseessä kilpajuoksu aikaa vastaan. Terveydenhuollossa on joskus jopa elintärkeää päästä hoitoon oikeaan aikaan, ennen kuin sairaus ehtii paheta hoidon ulottumattomiin. Hoidon laajuus ja kustannukset voivat olla kohtuuttoman suuret. Myöhään voi olla myös liian myöhään. Siksi on erittäin tärkeää, että diagnoosi saadaan viiveettä,  pääsee oikea-aikaisesti hoitoon. Joskus voi olla vaikea tunnistaa itse alkavia oireita, ainakaan suomalainen mies ei turhaan valita. Muutos on usein avainsana. Jos elimistössä tapahtuu tai tuntuu jotain sellaista, mitä ei ole ennen ollut, sen pitäisi hälyttää. Ammattilaiset onneksi osaavat etsiä ja tutkia hälyttäviä oireita. Onneksi myös tutkimusmenetelmät ovat kehittyneet ja sairauksien löytyminen hyvinkin varhaisessa vaiheessa on helpottunut. Puhumattakaan hoidoista, jotka ovat kehittyneet pitkin harppauksin. Pitää vain lähteä liikkeelle ajoissa. Se pätee tosi moneen asiaan.

Puutarha on alkukesästä myös kiihkeän kasvun vaiheessa.  Sekä hyvässä että pahassa. Rikkaruohot puskevat voimalla ja vievät elintilan puutarhakasveiltamme ellemme ole ajoissa liikkeellä. Mitä pidemmälle kasvukausi jatkuu, sitä toivottomammaksi puutarhan hoito muodostuu, jos rikkaruohot ovat ehtineet saada yliotteen kasvillisuudessa. Pitää lähteä ajoissa liikkeelle, oikea-aikaisuus on tosi tärkeää tässäkin.

Terveydenhuollossa tulee jatkossakin satsata yhä enemmän oikea-aikaisuuteen, se on aina potilaan etu. Se on kuitenkin myös kustannustehokkainta. Siis oikea-aikaisuuteen kannattaa pyrkiä.