Helsinki kannustaa palkkaamaan nuoria kesätyöhön kesäsetelillä

3.6.2021

Helsinki myöntää peruskoulun päättäville ja 2004 syntyneillenuorille 400 euron kesäsetelin, jolla hakea kesätyötä yrityksestä tai yhteisöltä.

Helsingin tarjoama kesäseteli tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nuorille saada usein se ihan ensimmäinen kesätyöpaikka. Setelillä voi saada 60 tunnin työpestin vähintään 16 viikkotyöajalla. Työnanataja saa kaupungilta työn päätyttyä setelillä 325 euroa, työntekijälle tulee maksaa vähintään 400 euroa, useimmat maksavat enemmän.

On todella tärkeää, että nuoret pääsevät varhain tekemään työtä vastuullisesti, mutta kuitenkin ohjatusti ja valvotusti. Työt vaihtelevat paljonkin: erilaiset piha- ja puutarhatyöt ovat suosittuja, samoin kahvilassa työskentely, jäätelönmyyjän tuntuu olevat monelle huippujuttu.

Monet järjestöt ovat myös tarttuneet kesänuorten työllistämismahdollisuuteen. Konala-Seura on palkkaamassa toista kesää kesänuoria. Viime kesänä meillä oli kolme kesänuorta auttamassa Konala-Seuran jäseniä piha- ja puutarhatöissä, leikkaamassa nurmikkoa ja pensasaitaa, öljyämässä puutarhakalusteita, pesemässä ikkunoita jne. Nuoret kokivat työn mielekkäänä ja olivat hyvin motivoituneita. Perehdytin heitä omalla pihalla nurmikon leikkuuseen. Etenkin pensasaidan leikkuu oli monelle uusi kokemus. Hienosti sujui, onneksi meillä on orapihlaja-aitaa pitkälti, että kaikki pääsivät harjoittelemaan ohjatusti.

Näen tärkeänä sen, että nuoria kannustetaan työhön jo varhain. korostan aina, että kaikesta työstä on hyötyä, teki sitten myöhemmin mitä tahansa. Kaikki työ on tärkeää, kaikkien työpanosta tarvitaan. Konala-Seuran kesätyössä työ tehdään useimmiten ikäihmisten luona ja siinä on erittäin tärkeää myös kokea vuorovaikutusta eri ikäpolvien välillä. Nuori saa kokea tekevänsä hyödyllistä työtä ja olevansa avuksi. Hienoa, että Helsinki on tässä saattamassa yhteen työntekijän ja apua tarvitsevan. Kaikki hyötyvät.